Våra ambassadörer

Våra ambassadörer klättrar, springer, bestiger berg, åker skidor, fjällvandrar, cyklar mm. En sak har de gemensamt, de älskar att aktivera kroppen och söker hela tiden nya utmaningar. La Sportivas produkter levererar komfort och funktion när utmaningarna är som störst och är med våra ambassadörer hela vägen in i mål.

Fredrik Sträng

Alpinist, föreläsare och entreprenör

Fredrik Sträng har alltid varit höjdrädd. Kanske är det som håller honom vid liv efter mer än 20 års erfarenhet på 19 stycken 8000 m expeditioner, varav han klättrat nio av världens fjorton 8000 m berg, satt ett Guinness världsrekord – snabbast att klättra 7 Summits – och med nyturer både i Skandinavien, Sydamerika och Himalaya.

Fredrik jobbar som dokumentärfilmare, skriver böcker och förläser om tankens kraft kan förstätta berg, då han tror att vi alla har ett eget ”Mount Everest” att bestiga. Han säger: konfrontera dina rädslor, tänk mindre och jaga dina drömmar. Och att jobba bort höjdrädslan är ett dagligt arbete. Läs mer om Fredrik här: www.strang.se.

Ellen Westfelt

Ultrarunner

Ellen är sprudlande härlig ultra/trail/downhill-löpare som bland annat har genomfört det mytomsbundna loppet Diagonale des Fous eller ”dårarnas diagonal” som det också kallas. Ett galet tekniskt och varmt 100-miles lopp som går på paradisön Reunion Island utanför Madagaskar. Ellen är en av tre svenska tjejer som lyckats med detta!

Hon driver även tillsammans med sin man, Pace on earth, ett företag som arrangerar löparresor, erbjuder coaching och har även Sveriges största podd om ultralöpning.

Stefan Fastesson

Ultrarunner

Jag gillar att vara ute i naturen och springa länge och gärna över flera dagar. Det är jättekul att planera för flerdagars turer i skogen, packa en ryggsäck och sedan sticka väg. Att springa med mat, tält i en ryggsäck ger en enorm frihetskänsla samtidigt som man kommer nära naturen.

Min favorittävlingstyp är just därför självsupporterade flerdagarslopp där jag springer på någon avlägsen plats på naturens villkor och att allt jag behöver finns i den packning jag springer med.

Anton Sjöström

Skyrunner och alpinist

Anton är skidalpinist och bergslöpare från, staden mellan bergen, Sundsvall. Han har fostrats av miljön och det ibland utmanade vädret längs norrlandskusten. Det har gjort att han trivs bäst ju mer tekniskt och utmanande en bana är, både sommar och vinter.

Ju mer lutning desto bättre helt enkelt. Att upptäcka nya platser genom sina sporter och att hela tiden upptäcka vad kroppen klarar av är det som driver honom.

Fabian Förander

Klättrare

Jag brinner för både utomhus- och tävlingsklättring. Att balansera de två är väldigt viktigt för mig. Utomhus tycker jag om att projektera leder och boulders, att hitta nya knep samt att optimera sina egna rörelser.

Helst ska klättringen ligga i spektakulära landskap som i Norge eller Schweiz. Men även mycket klättring inom Sverige tycker jag om och det är den svenska graniten som främst format mig som klättrare. 

Klättring som sport har alltid varit en del av mitt liv sedan jag började klättra som sexåring. Jag har tävlat sedan jag var junior och fortsatt som senior, med varierande framgångar. Som största merit har jag ett silver på SM i bouldering, finalplatser på nordiska mästerskapen och en handfull starter i världscupen. 

Joda Dolmans

Joda Dolmans

Äventyrare och alpinist

Joda är den unge äventyrsguiden och fjälledaren med en brinnande passion för vilda miljöer och långa äventyr. Som litet barn spenderade han oändliga timmar ute i naturen, ständigt nyfiken och på jakt efter nya utmaningar. För Joda har längtan efter avlägsna platser och fascinationen av berg alltid funnits där. Med åren fick det en allt större betydelse i hans liv.

Friheten att klättra och att bara få ’vara’ är en stor del av vad som driver Joda idag. Han har alltid nya projekt på gång och spenderade nyligen 6 månader på Nya Zealand, där han jobbade som guide och klättrade massor. Mellan jobb och sina äventyr ägnar han många timmar åt långa träningspass och planering inför nästa utmaning!

Carina Ahlqvist

Äventyrare

Carina Ahlqvist är en av de mest erfarna kvinnliga 8000 m bergsklättrarna i Sverige. Hon besteg sitt första berg, Mount Kenya Point Lenana 5985 meter när hon var 20 år. Idag har hon varit på fem 8000 meter bergsklimatexpeditioner i Himalaya.

Hon är dedikerad till att förstärka planetens röst och öka medvetenheten om klimatförändringar baserade på vetenskapliga fakta. Carina samarbetar med NASA, Europeiska rymdorganisationen (ESA), universitet i USA och Europa, äventyrarna och forskarna för bevarande som samlar in prover från berget för att bidra till forskning i klimatförändringar. Det som började som en spännande idé 1987 har blivit fokus i hennes liv.

Elin Skyttedal

Alpinist

Elin har alltid haft en dröm om att komma ut och bestiga berg-drömmarna förblev drömmar tills för lite mer än 2 år sedan då hon åkte till sitt första berg, Kilimanjaro. Elin har sedan dess klättrat i både Norge och Alperna där hon även spenderat en del av det senaste året boendes i en van. Nu i höstas gav sig Elin på sin största utmaning hittills, det tekniskt svåra berget Cholatse i Nepal 6440m där hon vart den första svenska kvinnan att stå på toppen.

När Elin är på hemmaplan läggs det ner mycket tid på träning och förberedelser inför kommande utmaningar. Då kan det bli allt från att spendera tid i klätterhallen till att köra traillöpning i Hellasgården.

Harry Denanto

Klättrare

Min stora passion i livet är sportklättring. Att tro på sig själv och kunna flytta sina gränser för vad man trodde var möjligt i klättringen ger en otrolig tillfredsställelse.

Jag har klättrat i 17 år och rest över hela världen för att klättra och coacha atleter inom sportklättringen. Genom åren har jag klättrat hundratals sportklätterleder av svårighetsgrad 8a och uppåt.

Jag bor i Stockholm och arbetar som senior tränare på det största klättergymföretaget i Sverige. Jag är aktiv ledamot i SKF Tränarkommittén. De senaste 9 åren har jag fokuserat på att träna ungdomar med elitsatsning. Det är en fantastisk känsla att kunna följa ungdomarna och se dem lyckas uppnå sina drömmar och mål.

Johanna Nygård

Skidåkare och klättrare

Passionerad skidåkare som upptäckte klättringen när skidturerna blev längre och mer krävande tekniskt. Klättringen kom också att bli en mental utveckling i att övervinna rädslan för höjder och exponerad bergsterräng. 

Att klättra för mig är den största friheten och att få leva i och med bergen är något jag uppskattar varje dag! Det största för mig är att få dela min passion med andra. 

Driver outdoorbyårn Systrar i bergen som framförallt uppmuntrar fler kvinnor att växa i klättring, skidåkning och bergsaktiviteter. FIosofin grundar sig i ett systerskap i bergen om en gemenskap och alltid med upplevelsen i fokus istället för prestation. 

William Englund

OCR-atlet och ultrarunner

Hej, mitt namn är William och sysslar mycket med uthållighetsidrott, främst löpning och OCR med fokus på ultradistaner. Utöver uthållighetsidrotten jobbar jag som Dietist och är intresserad av allt som har med kost och nutrition att göra.

Jag älskar vara ute länge i naturen och gillar utmaningar där den uthållande fysiken och mentaliteten ställer sig på sin spets. Jag tävlar både i och utanför Sverige och sprungit några av de tuffaste trail och fjälloppen i Sverige som Fjällmaraton 100k och Kullamannen trail. För mig är bra utrustning A och O för att ge en så bra förutsättningar som möjligt för ett lyckat resultat.

Natalie Agustsson

Klättrare

Text kommer inom kort.

Gabriel Kern

Klättrare

Min passion i livet är sportklättring inomhus och utomhus. Att våga utmana sig själv och utvecklas som klättrare och person, ger en otrolig känsla i kroppen och själen. Att dessutom kunna kombinera det man älskar med naturupplevelser är helt fantastisk. 

Just nu studerar jag det naturvetenskapliga programmet, i kombination med nationell idrottsutbildning (NIU) inom klättring, på Stockholms Idrottsgymnasiet. På så sätt får jag möjligheten att kombinera mina studier med min passion.

Sedan två år tillbaka tävlar för svenska landslaget och har hunnit med att bli dubbel svensk juniormästare i led och boulder, samt silvermedaljör i Nordiska mästerskapen i boulder. Siktet är ställt mot OS 2024.